S veseljem vas pozivamo na sijeฤanjski blok tjelesno-vokalnog laboratorija ! Radionice ฤ‡e se odvijati online putem zoom platforme u sljedeฤ‡im terminima:

๐Ÿ๐ŸŽ./๐Ÿ๐Ÿ./๐Ÿ๐Ÿ’. ๐Ÿ. ๐Ÿ๐Ÿ–-๐Ÿ๐ŸŽ๐ก
๐Ÿ๐Ÿ•./๐Ÿ๐Ÿ—./๐Ÿ๐Ÿ. ๐Ÿ. ๐Ÿ๐Ÿ–-๐Ÿ๐ŸŽ๐ก
๐Ÿ๐Ÿ’./๐Ÿ๐Ÿ”. ๐Ÿ. ๐Ÿ๐Ÿ–-๐Ÿ๐Ÿ—:๐Ÿ‘๐ŸŽ

Prijave na ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ข.๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ด๐˜ฏ๐˜ช@๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ต๐˜ฎ๐˜ข๐˜ช๐˜ญ.๐˜ค๐˜ฐ๐˜ฎ (najkasnije dan prije susreta). Preporuฤuje se praฤ‡enje radionica u kontinuitetu no moguฤ‡e je sudjelovati i na pojedinaฤnim susretima, redovni polaznici laboratorija imat ฤ‡e moguฤ‡nost pristupa snimkama radionica. Sudjelovanje na radionicama je besplatno.

-----------------------------
๐ญ๐ฃ๐ž๐ฅ๐ž๐ฌ๐ง๐จ-๐ฏ๐จ๐ค๐š๐ฅ๐ง๐ข ๐ฅ๐š๐›๐จ๐ซ๐š๐ญ๐จ๐ซ๐ข๐ฃ je istraลพivaฤko-edukativni program koji za cilj ima okupiti umjetnike/umjetnice s interesom za pokret, tijelo, somatske prakse, rad s glasom i samoobrazovanje.

Ideja je prenjeti iskustvo predavaฤa/ica iz podruฤja plesne umjetnosti ฤije se umjetniฤke i iskustvene prakse direktno ili indirektno povezuju s radom na glasu. Online izdanje ๐ญ๐ฃ๐ž๐ฅ๐ž๐ฌ๐ง๐จ-๐ฏ๐จ๐ค๐š๐ฅ๐ง๐จ๐  ๐ฅ๐š๐›๐จ๐ซ๐š๐ญ๐จ๐ซ๐ข๐ฃ๐š odvijat ฤ‡e se u dva bloka kroz sijeฤanj i veljaฤu, a kao predavaฤice sudjeluju Zrinka ล imiฤiฤ‡ Mihanoviฤ‡ (certificirana dugogodiลกnja praktiฤarka BMCยฎ prakse) Ana Jeluลกiฤ‡ (zavrลกava studij pri Feldenkrais Institutu u Beฤu te uz Feldenkrais u radu koristi Lainklater i Corbeil metode) te Lana Hosni koja unazad par godina aktivno istraลพuje vezu izmeฤ‘u tjelesnosti i vokalnog potencijala te je ujedno i inicijatorica laboratorija.

Unutar svake od spomenutih tehnika postoji razraฤ‘eni dio koji se bavi glasom na direktan naฤin, ali postoji i cijeli spektar znanja koji za fokus imaju rad na dahu, posturi tijela, promatranju habitualnih obrazaca, uzemljenju, mobilizaciji i opuลกtanju odreฤ‘enih dijelova tijela vaลพnih u radu s glasom (dijafragma, zdjeliฤno dno, grlo, vrat, volumen prsnog koลกaโ€ฆ) te se kao takva mogu indirektno nadovezati na rad s vokalnim potencijalom. U tom smislu, laboratorij se nada biti dobra prilika za ulaz u glas onima koji se osjeฤ‡aju bliลพe radu s tijelom i dobra prilika za ulaz u tijelo onima bliลพe radu s glasom.

U prvom sijeฤanjskom bloku fokus ฤ‡e biti na pristupu glasu kroz BMCยฎ te ฤ‡e se u voฤ‘enju izmjenjivati Zrinka ล imiฤiฤ‡ Mihanoviฤ‡ i Lana Hosni u sljedeฤ‡im terminima:

10./12./14. 1. - Lana/ Zrinka/ Zrinka
17./19./21. 1. - Zrinka/ Lana/ Zrinka
24./26. 1. - Lana/ Lana

Viลกe o BMCยฎ praksi moลพete naฤ‡i na linku https://www.bodymindcentering.com/

U sklopu tjelesno-vokalnog laboratorija, Zrinka ฤ‡e, kroz pristup koji se oslanja na praksu Body-Mind Centeringaยฎ, polaznicima ponuditi iskustveno upoznavanje s razliฤitim tjelesnim strukturama kroz rad s dahom i vokalizacijom. Na prvom susretu upoznat ฤ‡emo se s koลกtano-miลกiฤ‡nom strukturom prsnog koลกa i dijafragme. Nadalje locirat ฤ‡emo i pokrenuti unutarnje organe kroz dah i glas te ฤ‡emo raditi sa sustavom ลพlijezda s unutraลกnjim izluฤivanjem (endokrinim sustavom). Sadrลพaji radionica se povezuju i meฤ‘usobno nadopunjuju, ali i svaka radionica funkcionira kao samostalna cjelina.


Sudjelovanje u laboratoriju otvoreno je za sve zainteresirane bez obzira na dosadaลกnje iskustvo. Iako ฤesto koriลกtene u kontekstu izvedbenih praksi, somatske prakse bazirane su na univerzalnoj dostupnosti i kao takve primjenjuju se u radu s ljudima iz podruฤja ostalih djelatnosti gdje su ljudi ฤesto tjelesno i mentalno preoptereฤ‡eni (sportaลกi, menadลพeri, zubari, kirurziโ€ฆ ) te u terapijske i rehabilitacijske svrhe. Radu s glasom uvelike se odazivaju i pedagozi, odgojitelji, predavaฤi, javni govornici te ostali zainteresirani pojedinci koji aktivno koriste glas unutar svog djelovanja.

----------------------------------------
๐™ฟ๐š›๐š˜๐š“๐šŽ๐š”๐š ๐š“๐šŽ ๐š˜๐šœ๐š๐šŸ๐šŠ๐š›๐šŽ๐š— ๐šž ๐šœ๐šž๐š›๐šŠ๐š๐š—๐š“๐š’ ๐šœ ๐™ผ๐šž๐š•๐š๐š’๐š–๐šŽ๐š๐š’๐š“๐šŠ๐š•๐š—๐š˜๐š– ๐š”๐š˜๐š•๐š’๐š‹๐š˜๐š– ๐š’ ๐š๐š’๐š—๐šŠ๐š—๐šŒ๐š’๐š›๐šŠ๐š— ๐š˜๐š ๐šœ๐š๐š›๐šŠ๐š—๐šŽ ๐™ผ๐š’๐š—๐š’๐šœ๐š๐šŠ๐š›๐šœ๐š๐šŸ๐šŠ ๐š”๐šž๐š•๐š๐šž๐š›๐šŽ ๐š’ ๐š–๐šŽ๐š๐š’๐š“๐šŠ ๐š๐™ท ๐š™๐šž๐š๐šŽ๐š– ๐™น๐šŠ๐šŸ๐š—๐š˜๐š ๐š™๐š˜๐šฃ๐š’๐šŸ๐šŠ ๐šฃ๐šŠ ๐š™๐š›๐š˜๐š๐š›๐šŠ๐š–๐šŽ ๐š›๐šŠ๐šฃ๐šŸ๐š˜๐š“๐šŠ ๐š—๐š˜๐šŸ๐š’๐š‘ ๐š”๐šž๐š•๐š๐šž๐š›๐š—๐š’๐š‘ ๐š’ ๐šŽ๐š๐šž๐š”๐šŠ๐š๐š’๐šŸ๐š—๐š’๐š‘ ๐šœ๐šŠ๐š๐š›ลพ๐šŠ๐š“๐šŠ ๐š’ ๐š๐š’๐š๐š’๐š๐šŠ๐š•๐š—๐šŽ ๐š™๐š›๐š’๐š•๐šŠ๐š๐š˜๐š๐š‹๐šŽ

โ€